Vitale sportaanbieders
In het Sportakkoord II werken we aan zes belangrijke thema’s, waaronder ‘Vitale sportaanbieders’. Dit thema draait om het realiseren van een kwalitatief sterk, veilig en toegankelijk sportaanbod voor iedereen. Om dit te bereiken, zetten we in op effectieve ondersteuning en samenwerking binnen de sector.
Wat spreken we als landelijke partners af?
De komende jaren richten we ons op wat echt belangrijk is voor kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid van sportaanbieders. Er zijn veel hulpmiddelen en programma’s om sportaanbieders te versterken. Nu is het belangrijk dat deze ook echt gebruikt worden. Ons doel in dit Sportakkoord is om deze hulpmiddelen en programma’s te implementeren en sportaanbieders te versterken. We richten ons daarom op een stevige basis: goed opgeleide mensen, voldoende capaciteit en een sterke ondersteuningsstructuur.
Daarnaast stellen we een norm vast voor pedagogische en didactische kwaliteit. Dit maakt duidelijk wat een veilige en goede sportomgeving is. Ook stimuleren we samenwerking op wijk- en buurtniveau, zodat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten.
Ambities binnen het Sportakkoord II
De ondersteuningsstructuur die we hebben opgebouwd, vormt een goede basis voor verdere groei. Door dit fundament te versterken, kan de sportsector een breder publiek bereiken en beter samenwerken met andere domeinen. Dit draagt bij aan de drie hoofdambities van het Sportakkoord II:
- Fundament versterken: Verbeteren van de voorwaarden om te kunnen sporten, zoals goed opgeleide mensen, sterke organisaties, een inclusieve sportcultuur en goede voorzieningen.
- Groter bereik: Meer mensen en partijen betrekken bij sport, en meer professionals en vrijwilligers inzetten, van landelijke organisaties tot lokale sportclubs.
- Betekenis van sport benutten: Sport inzetten voor maatschappelijke doelen, zoals het tegengaan van eenzaamheid en het bevorderen van gezondheid.
Waartoe nodigen we lokale partijen uit?
We vragen lokale partijen goed na te denken over wie zich inzet voor de lokale sportambities en hoe deze mensen langdurig betrokken en sterker kunnen worden. Daarnaast stimuleren we gemeenten om één duidelijk loket of coördinatiepunt voor sportaanbieders te creëren. Samen werken we aan oplossingen voor belangrijke uitdagingen, zoals sociale veiligheid.
Inspanningen om te werken aan Vitale sportaanbieders
Om de ambities vanuit het Sportakkoord II te realiseren, zetten we binnen het thema ‘Vitale sportaanbieders’ in op de volgende inspanningen:
- Kwaliteit kader in de sport verhogen
Om de kwaliteit van trainers, coaches en instructeurs te waarborgen, voegen we een minimale basiskwalificatie toe op het gebied van pedagogische en didactische vaardigheden. Dit draagt bij aan een veilige en stimulerende sportomgeving.
Sportclubs, gemeenten, sportbonden en brancheorganisaties werken samen om deze kwalificatie te implementeren en ondersteunen. Gemeenten faciliteren opleidingen en extra budget, terwijl bonden en brancheorganisaties de kwaliteitseisen ontwikkelen en clubs helpen bij de uitvoering - Effectieve clubondersteuning
Sportaanbieders vormen als ontmoetingsplek een belangrijk bindmiddel in de maatschappij. Ook dragen ze bij aan de fysieke en mentale gezondheid van veel mensen in Nederland. Het is belangrijk dat sportaanbieders deze rol ook in de toekomst kunnen blijven vervullen. Niet in de minste plaats omdat de behoeften van (potentiële) sporters veranderen. En omdat veel sportaanbieders te maken hebben met een toenemende regeldruk.
Clubondersteuning zou dan ook een cruciale rol moeten spelen bij de uitvoering van het gemeentelijk beleid voor een vitalere gemeenschap. Gelukkig wordt clubondersteuning steeds vaker ingezet door gemeenten. De aanpak verschilt echter per gemeente, terwijl effectieve ondersteuning de vitaliteit van sportclubs en -ondernemers én de samenleving versterkt. Deze handreiking legt uit waarom investeren in clubondersteuning loont en hoe je dit als gemeente aanpakt.
Daarnaast werken we aan één centraal loket (of coördinatiepunt) per gemeente waar sportaanbieders terechtkunnen voor ondersteuning. Lokale en landelijke clubondersteuners werken hierin samen. Gemeenten, bonden en brancheorganisaties zorgen voor coördinatie en stimuleren clubs om gebruik te maken van deze ondersteuning. - Versterking van de uitvoeringskracht
Veel sportaanbieders missen de capaciteit en het netwerk om programma’s voor sociaal veilige sport, inclusie en vaardig bewegen goed te implementeren. Dit belemmert hun samenwerking en deelname aan lokale sportakkoorden. Daarom versterken we de uitvoeringskracht, zodat clubs deze programma’s effectief kunnen toepassen en hun positie in het lokale netwerk versterken.
Gemeenten kunnen via de Brede regeling Buurtsportcoaches extra professionals inzetten en scholing en ontwikkeling stimuleren. De rijksoverheid ondersteunt sportbonden en brancheorganisaties met extra mankracht en capaciteit om netwerken van sportaanbieders op te bouwen en te versterken. Sportaanbieders verbeteren hun HR-beleid en waardering van vrijwilligers. De aangesloten partijen van de Human Capital Agenda werken aan één functiehuis voor de sportsector om uitstroom te voorkomen en loopbaanperspectieven te verbeteren. - Verbeteren match tussen vraag en aanbod op hyperlokaal niveau
Om meer mensen aan een passende sportaanbieder te koppelen, verbeteren we de afstemming tussen vraag en aanbod op hyperlokaal niveau. Dit doen we door sportaanbod diverser en innovatiever te maken op basis van lokale data en ambities. Een betere match tussen vraag en aanbod zorgt ervoor dat meer mensen een passend sportaanbod en begeleiding vinden, wat leidt tot nieuwe sporters en minder uitval.
Sportbonden en brancheorganisaties helpen sportclubs bij het aansluiten op lokale sportakkoorden en stimuleren samenwerking via sport- en beweegloketten. Sportaanbieders vertalen deze inzichten naar hun praktijk en passen hun aanbod aan op de lokale behoefte.
Inspirerende praktijkverhalen
Het kompas van sportschool Tabonon
Sport- en beweegloket Helmond krijgt steeds meer vorm
Sport- en beweegloket Dordrecht bundelt lokale krachten
Trainersbegeleiding bij BH & BC Breda
Vragen?
Heb je een vraag over het thema Vitale sportaanbieders? Neem contact op met de helpdesk van de Vereniging Sport en Gemeenten via sportakkoorden@sportengemeenten.nl of 070-3738055.