Maatschappelijke waarde van topsport
Het thema maatschappelijke waarde van topsport heeft als streven om de maatschappelijke waarde van topsport te vergroten. Om dit te realiseren wordt ingezet op de volgende vier opgaven:
- meer aandacht voor maatschappelijk verantwoord presteren
- behoud en verrijking van waardevolle topsportprestaties
- betere benutting van het platform topsport voor maatschappelijke doelen
- vergroten van de zichtbaarheid en bereik van topsport
In onderstaande video wordt uitgelegd hoe deze vier opgaven bijdragen aan het vergroten van de maatschappelijke waarde van topsport. Daarmee wordt tegelijkertijd ingezet op versterking van het fundament van de sport, groei van het bereik van sport én meer betekenis van sport. Dit maakt en houdt topsport aantrekkelijk voor lokale en landelijke partijen om zich hieraan te verbinden en zo wordt het draagvlak om (blijvend) te investeren in topsport vergroot.
Denk je aan topsport dan denk je vast meteen aan de prestaties van Max Verstappen Femke Bol, Epke Zonderland, Esther Vergeer of het Nederlands elftal. Maar topsport is zoveel meer dan dat. Het heeft een enorme maatschappelijke waarde en is daarmee ontzettend belangrijk in onze samenleving en dat wordt nog wel eens vergeten. NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeente en het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport willen zich gaan richten op het vergroten van de maatschappelijke waarde van topsport en dit doen ze langs drie verschillende sporen.
Prestaties
Laten we hier eens dieper induiken. Prestaties zijn gewoon gaaf om samen te vieren, te beleven en van te genieten en ook een bewondering te hebben voor de weg die sporters daarvoor afleggen. Het verbindt en inspireert ons, maar prestaties gaan over meer dan alleen het resultaat of het niveau waarop dat resultaat wordt behaald. Wanneer we alleen oog hebben voor de Olympische medailles die alle krantenkoppen halen, dan missen we andere aansprekende en inspirerende prestaties en ook die maken de topsport juist zo mooi.
Fundament
Al deze topsportprestaties krijgen nog meer glans als ze op de juiste manier worden behaald.
Het verantwoord organiseren van topsport vraagt om een cultuur, waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt om topsport op een juiste manier te organiseren en uit de dragen. Dit houdt in dat iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn, dat prestaties eerlijk behaald worden en dat we ook aandacht besteden aan een leven na de sport.
Als we dit niet doen, dan kan de negatieve waarde van topsport groter worden en dit kan een negatief effect hebben op de maatschappelijke waarde van topsport. We willen topsport daarom verantwoord organiseren; niet alleen omdat dat topsport mooier maakt maar ook om zo topsportprestaties en de functie van topsport als platform beter te benutten en daarmee maatschappelijke waarde creëren.
Platform
De platformfunctie van topsport gaat niet alleen over topsporters die voor de klas staan en kinderen laten kennismaken met hun sport. Als publieke en private organisaties topsport als platform beter benutten, kan topsport een bijdrage leveren aan diverse vraagstukken zoals vitaliteit, duurzaamheid, inclusie of innovatie.
Deze drie sporen vergroten de maatschappelijke waarde van topsport en gecombineerd kunnen ze elkaar zelfs versterken. Daarnaast willen we deze drie sporen beter zichtbaar maken en samen zoveel mogelijk Nederlanders inspireren met de kracht van topsport. Als we dat gezamenlijk doen kan het effect nog veel groter worden.
Doe jij ook mee?
Strategisch kader 2032
Het Strategisch kader topsport 2032 bevat een geactualiseerde en gezamenlijke visie op topsport, met een uitwerking hoe de partners daar vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid invulling aan gaan geven. Centraal in dit kader staan de 4 opgaven om de maatschappelijke waarde van topsport te vergroten. In de strategische uitwerking staan 4 pijlers centraal:
- Topteamsportcompetities- en topsportverenigingen; topclubs
- Commerciële topsport;
- Topsport- en opleidingsprogramma’s van bonden;
- Paralympische topsport.
Daarnaast wordt er een sterkere verbinding gemaakt met de breedtesport en wordt actiever de samenwerking met lokale en regionale partijen opgezocht, voornamelijk rondom de topteamsportcompetities en talentontwikkeling.
In de eerste helft van 2023 wordt het strategisch kader uitgewerkt met concrete initiatieven, definitief gemaakt en hier gepubliceerd.
Waartoe nodigen we lokale partijen uit?
Een topclub met wedstrijden in een sterke teamsportcompetitie biedt vele voordelen voor de gemeente en de regio. De topclub en zijn spelers vormen een rolmodel voor de jeugd en versterken het gevoel van verbinding en trots van de inwoners. Ook zorgt de topclub in een sterke teamsportcompetitie voor meer bezoekers aan de gemeente, creëert de topclub media-aandacht en vergroot het de binding met het lokale bedrijfsleven.
De gemeente kan de topclub ondersteunen in de kwaliteitsverhoging die voor een sterke teamsportcompetitie nodig is. Door te onderzoeken welke topclubs de potentie hebben om aan een sterke competitie deel te nemen en in overleg te treden met de sportbonden van deze topclubs, kan er in samenwerking met andere gemeenten een schaalsprong in de competities worden gemaakt. Samen kan worden ingezet op deskundigheidsbevordering bij topclubs, het versterken van de competitie en het zichtbaar maken van de sport in de regio.
Concrete ideeën:
- Werk samen met topclubs en bonden om en sterke competities te identificeren in uw gemeente.
- Bevorder de deskundigheid bij clubs en draag zo in samenwerking met andere topclubs en gemeenten bij aan een sterke nationale competitie.
- Help topclubs hun zichtbaarheid te verbeteren door middel van evenementen en de inzet van social media.
- Stimuleer de samenwerking met hogescholen en universiteiten voor innovatie en kennisontwikkeling.
Ondersteunende kennis en voorbeelden
Wil je meer weten over het thema en/of ben je op zoek naar goede voorbeelden kijk dan ook eens naar onderstaande projecten: