
Bob Roos is al 20 jaar betrokken bij de club en is nu als voorzitter van de technische commissie verantwoordelijk voor de teamindeling. “Voor ons is het belangrijkste dat iedereen die hier komt met plezier sport. Aan ons de opdracht om dit zo goed mogelijk te faciliteren. We merkten dat selectieprocessen regelmatig gepaard gingen met frustraties. Daarom wilden we zorgen dat iedereen zich gehoord voelt in het proces. En wat vinden de spelers zelf écht belangrijk? Is dat het spelen van competitie en willen winnen, of het kletsen en de gezelligheid met vrienden?”
Vier persoonlijkheidstypes
De club liet zich inspireren door de DISC-methode, een tool voor gedragsanalyse die uitgaat van verschillende persoonlijkheidstypes. Op basis hiervan ontwikkelde De Hoeksche Waard vier unieke teamprofielen, elk met een eigen kleur:
- Oranje: voor de fanatieke en ambitieuze speler die wil winnen.
- Geel: voor de sociale en ontspannen speler die komt voor de gezelligheid.
- Groen: voor de speler die de basistechniek beheerst en in een rustige omgeving wil spelen.
- Blauw: voor de speler die hard wil trainen, maar ook waarde hecht aan gezelligheid.
Van deze vier profielen is een omschrijving gemaakt in begrijpelijke taal. Over de karakters, maar ook hoe de sfeer binnen elk team is. Roos: “Dit hebben we bewust gedaan, zodat naast de ouders ook de kinderen snappen waar dit over gaat. Het gaat tenslotte om hun plezier.”
Kleurenprofielen als aanvulling
Via een vragenlijst geven ouders en kinderen aan welke van deze vier profielen hun voorkeur heeft. Een belangrijke nuance: deze input is niet doorslaggevend in het selectieproces, maar een aanvulling op de bestaande methoden. Want naast het kleurprofiel, wordt er ook gekeken naar gedrag en vaardigheden. “Het is geen hokjesdenken, maar een richtlijn”, benadrukt Roos. “Het doel is om teams samen te stellen waarin iedereen zich thuis voelt en zichzelf optimaal kan ontwikkelen.”
De profielen zijn een waardevolle bron van informatie. En in de meeste gevallen komen de voorkeuren van de spelers overeen met de inschattingen van de trainers en coaches. “Het is vaak een bevestiging, maar het geeft de spelers en ouders ook het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt”, zegt Roos.
‘Respons was overweldigend’
De nieuwe aanpak werd dit seizoen voor het eerst toegepast en de resultaten zijn veelbelovend. “De respons was overweldigend, vooral van ouders en spelers”, aldus Roos. “Ze vonden het een fijne, vriendelijke manier van indelen.”
Daarnaast stelt deze aanpak de club in staat om trainers beter te instrueren. “Als je de karakters in een team kent, kun je daar de training en manier van communicatie op afstemmen. Zo voorkom je dat een te fanatieke trainer voor een team staat dat vooral voor de gezelligheid komt.”
Kracht van een goed verhaal
Hoewel het nog te vroeg is voor definitieve conclusies, is er volgens Roos wel een opvallende trend: “We hebben dit seizoen minder vervelende gesprekken hoeven voeren over de teamindelingen”, vertelt Roos. “Het verhaal achter de teamindeling sluit beter aan bij de belevingswereld van de sporters en hun ouders.”
Met deze vernieuwende aanpak hoopt Hockeyclub De Hoeksche Waard een voorbeeld te zijn voor andere sportclubs in Nederland. De club laat zien dat door te luisteren naar de behoeften van hun leden en open te staan voor innovatie, sportclubs een positieve impact kunnen maken op de ontwikkeling en het plezier van jonge sporters. “Het allerbelangrijkste is dat jonge sporters met plezier hun sport kunnen beleven”, besluit Roos. “Het is aan ons om daar de best mogelijke omstandigheden voor te creëren.”
Succesfactoren van dit praktijkvoorbeeld
- Denk vanuit de sporter: kijk niet alleen naar prestaties, maar juist naar het plezier en de persoonlijke ontwikkeling van elk kind.
- Een goed verhaal werkt: door een aantrekkelijk verhaal – dat aansluit bij de belevingswereld van spelers en ouders – blijven ze betrokken.
- Eigen inbreng en dialoog: spelers en ouders actief betrekken bij het proces, waardoor ze zich gehoord en gewaardeerd voelen. De dialoog is belangrijker dan het resultaat.
- Trainers matchen met teams: zorgvuldig de juiste trainers koppelen aan de juiste teams, rekening houdend met de voorkeuren en persoonlijkheden.
- Experimenteren en durven: de aanpak als een experiment beschouwen, openstaan voor feedback en continu verbeteren.
Dit artikel is in gewijzigde vorm verschenen op de website van NOC*NSF.